Το Παλτό του Νικολάι Γκογκόλ

Το Παλτό του Νικολάι Γκογκόλ 

Όλοι βγήκαμε απ’ το Παλτό του Γκογκόλ.
(η φράση αποδίδεται τόσο στον Ντοστογιέφσκι όσο και στον Τουργκένιεφ)

 Η πολυβραβευμένη παράσταση "Το παλτό" του Νικολάι Γκογκόλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, ενθουσίασε το κοινό της Θεσσαλονίκης την Άνοιξη. Η επιτυχημένη της πορεία, που επισφραγίστηκε και με πέντε θεατρικά βραβεία (Α΄Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, τοπικού θιάσου, μουσικής και φωτισμών) διακόπηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, "Το παλτό" σε μετάφραση και διασκευή της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Θέατρο Σοφούλη. Οι βραβευμένοι για τις ερμηνείες τους Κρίτωνας Ζαχαριάδης και Βασίλης Κανελόπουλος θα ξετυλίξουν και πάλι την τραγική ιστορία του Ακάκιου Ακακίεβιτς σε μια παράσταση ντυμένη με τις μουσικές του Γιώργου Καζαντζή. Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Ναντίνα Κυριαζή

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ακάκιος, ο κεντρικός ήρωας του έργου, γύρω από τον οποίο σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι, είναι ένας τίμιος, ευσυνείδητος κι αγνός υπάλληλος, που υπηρετεί έναν μηχανισμό, επινοημένο και φτιαγμένο ώστε να υποτάσσει, να αποβλακώνει και να αμείβει ελάχιστα. Ταλαιπωρημένος από τον βαρύ χειμώνα της Αγίας Πετρούπολης, ο Ακάκιος αναγκάζεται να αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο του παλτό με ένα νέο κι όμορφο. Αυτή η πράξη, όσο ασήμαντη και να φαίνεται στις μέρες μας, αλλάζει οριστικά κι αμετάκλητα τη ζωή του. Γίνεται η αιτία να βιώσει το πιο σκληρό πρόσωπο της βαθιάς ταξικής ρωσικής κοινωνίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένα γεγονός που τον σπρώχνει βίαια στην τραγική του πτώση.

«Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ, ένα από τα αριστουργήματα του ρωσικού ρεαλισμού, επηρέασε παλιούς και νέους συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Ναμπόκοφ. Με το καυστικό χιούμορ του αφηγητή, τους γλαφυρούς χαρακτήρες, τη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης, το «Παλτό» προσφέρεται για μια μοναδική σκηνική αναπαράσταση. Ο Γκογκόλ σκιαγραφεί την ανελέητη δύναμη κι επιρροή του κοινωνικού οικοδομήματος πάνω στις ψυχές των ανθρώπων. Άλλωστε ήδη τον προηγούμενο αιώνα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ έγραφε πως ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος, παντού όμως γύρω του βρίσκονται αλυσίδες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Μετάφραση – θεατρική διασκευή: Δέσποινα Καλαΐτζίδου
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Ερμηνεία τραγουδιού: Ναντίνα Κυριαζή
Στίχοι: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Σκηνογραφία: Lorenzo Bellelli
Ενδυματολογία : Μαρία Καβαλιώτη
Video - Promo trailer: Γιώργος Κόγιας
Σχεδιασμός φώτων: Ανέστης Ατακτίδης 
Β. σκηνοθέτη, μουσική επιμέλεια: Χρύσα Καραμούζη
Γραφιστικά: Λευτέρης Παπασταύρου
Επικοινωνία : Κατερίνα Νικολάου 
Παραγωγή: Καλλιτεχνική εταιρία θεάτρου

Παίζουν: Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Βασίλης Κανελλόπουλος 

Παραστάσεις

Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων, ατέλειες), διατίθεται περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων με 8 ευρώ έως 5 Οκτωβρίου. 
Τηλέφωνο πληροφοριών: 2310423925

Πληροφορίες για το πρόγραμμα & κράτηση εισιτηρίων εδώ​

* Η παράσταση διεξάγεται με την τήρηση όλων των κανόνων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
*Δεδομένων των περιορισμών για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού διατίθεται περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων. Παρακαλούνται οι θεατές να προαγοράζουν τα εισιτήριά τους για την αποφυγή συνωστισμού στο ταμείο του θεάτρου.
Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο 5
Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη
Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος

Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310423925