Panx Romana & Αδέλφια!

Panx Romana & Αδέλφια!

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

 

«Αδέλφια, να έχουμε τη δύναμη ν’ αγωνιζόμαστε, να μοιραζόμαστε, να επικοινωνούμε και να στεκόμαστε ο ένας για τον άλλον. Ν’ ανταμώσουμε με μουσικές που μας ενώνουν, μας εμπνέουν, μας γιατρεύουν σε μια γιορτή που όμοιά της άλλη δεν υπήρξε».  Panx Romana

40 Χρόνια Panx Romana - Special guests: Κοινοί Θνητοί + Coyote’s Arrow

& αδέλφια

Αλέξης Καλοφωλιάς / Βέβηλος / Babis (Planet OF Zeus) Novel 729 / Stavros Ex (Deus Ex Machina) / Xplicit (Στίχοιμα) κ.ά.

 

* Η προσφορά early bird ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

 

Ένα από τα πιο ιστορικά και διαχρονικά συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής, οι Panx Romana, «σημαίνουν συναγερμό» και μας προσκαλούν σε ένα οδοιπορικό 40 ετών με μουσικές ιστορίες ελευθερίας από τη «Διατάραξη κοινής ησυχίας» μέχρι σήμερα! Θα μοιραστούν τη σκηνή με αδέλφια τους μουσικούς, ροκάδες και hip-hop σε μια μεγάλη γιορτή - ηχοθέαμα για ανήσυχα παιδιά.

Οι Panx Romana είναι το άσυλο των ημερών της αθωότητας «άτακτων» αμούστακων νεαρών από τα ’70s. Προέρχονται από μια γενιά που μεγάλωσε την εποχή που η δικτατορία είχε καταλάβει την εξουσία με τη βία στην Ελλάδα και είχε φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή. Από αυτή τη σκοτεινή περίοδο οι Panx εμπνεύστηκαν το εφηβικό τους όνειρο να κάνουν μια μπάντα που θα είχε δυνατή φωνή και στάση ζωής βασισμένη στην πράξη.

Έτσι, η μπάντα γεννήθηκε αρχικά ως ιδέα που πυροδότησε ο εμπρησμός του punk μέσα από την πρώτη πανκ ροκ συμμορία της Αθήνας στις αρχές του 1977 και αργότερα αφού πέρασαν από τους Stress, TVC & Video Games, το 1982 δημιούργησαν τους Panx Romana, που κλείνουν 40 χρόνια ζωής με την αρχική τους σύνθεση, με την οποία δραστηριοποιούνται στις ζωντανές τους εμφανίσεις και στο studio.

Panx Romana και η φωτιά καλά ακόμη καίει… Δεν έσπασαν, πιστεύουν ακόμη, έχουν κάτι να πουν και πάντα φωνάζουν «Σπάσε τη γραμμή, κράτος κλειστόν, Ράδιο Κατάληψη για ελεύθερα παιδιά», πυροδοτώντας διαχρονικά το συναίσθημα, την αντίσταση στα σκοτάδια της ζωής, ακολουθώντας πιστά το μονοπάτι που τραβούν τα ζώα όταν ο κίνδυνος πλησιάζει.

 

Σε μια εποχή που καταρρέει, οι Panx Romana, με τις καταιγιστικές μουσικές, τους αιχμηρούς και ουσιαστικούς στίχους και τη στάση τους, ενώνουν ολόκληρες γενιές μέσα από τραγούδια για ισότητα, ελευθερία, ανθρωπιά. Ιδέες και έννοιες που βάλλονται με πάθος από μια μπάντα που η εποχή μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

«Είναι η δύναμη του συνειδητοποιημένου rock’n’roll που ζει τ’ όνειρο ακόμα και αν μοιάζει ουτοπία. Όσο ουτοπικό είναι να κερδίσουμε, άλλο τόσο ουτοπικό είναι να νικηθούμε», είναι η αγαπημένη φράση του Frank Panx.

Tο όνομα του συγκροτήματος αποτελεί παραποίηση της λατινικής φράσης «Pax Romana», που σημαίνει ρωμαϊκή ειρήνη. Η πρόσθεση του «n», κάνει το pax να ακούγεται σαν ο πληθυντικός αριθμός του punk, έτσι που θα μπορούσε πολύ ελεύθερα να μεταφραστεί σε Ρωμιοί πάνκηδες.

Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνισή τους το 1984 με την ιστορική πανκ συλλογή «Διατάραξη κοινής ησυχίας» και ακολούθησαν τα «Παιδιά στα όπλα» (1987), «Αντάρτες πόλεων» (1989), «Σπάσε τη γραμμή» (1993), «Διαγωγή κοσμία» (1996), «Κράτος κλειστόν» (1999), «Pax Americana» (2016 DIY), ενώ έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όλο το έργο των Panx Romana έγκειται στην αφύπνιση που επιτελείται με τον λόγο τους, από εκείνους που αρνούνται να μεγαλώσουν, εκείνους που πορεύονται με άξονα την άνευ συνόρων, χρωμάτων ή φυλών ανθρωπιά, εκείνους των οποίων «αρχές είναι ο νόμος του ελεύθερου λαού που είναι γραμμένες σε καρδιές με μελάνι ουρανού», «εγώ είμαι ο κανείς που δεν κάνει κάτι,  μα εγώ θα γίνω ο κανείς που θα κάνει κάτι».

«Αν σχεδιάζαμε σήμερα το εξώφυλλο του δίσκου των Panx “Σπάσε τη γραμμή”, αυτή τη μορφή θα είχε. Πριν από 30 σχεδόν χρόνια που κυκλοφορήσαμε τον δίσκο, θεωρούσαμε σαν απειλή για τον πλανήτη μας την πλαστική ρύπανση. Σήμερα η κλιματική αλλαγή - κρίση είναι εδώ. Η Γη μας μετρά αντίστροφα».

 

Panx Romana

 

Κάθε δίσκος τους συνοδεύεται από ένα τεύχος του «Κίτρινου Τύπου», του ιστορικού «Fanzine», του εντύπου που επιμελείται ο Frank Panx, το οποίο ξεκίνησε από φωτοτυπίες που μοίραζε ο ίδιος πολύ πριν ακόμη από τους Panx Romana. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ζοφερό, απάνθρωπο πρόσωπο της προσφυγιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τη νοσώδη επίδραση των εξαρτήσεων από τις ουσίες, την εκμετάλλευση των ζώων από τον «υπερέχοντα άνθρωπο». Ταυτόχρονα όμως μιλούν για δράσεις δίχως μίσος, απορρίπτοντας την οιασδήποτε μορφής βία, πάντα με κινητήριο μοχλό την αγάπη προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στις αμέτρητες συναυλίες τους έχουν μοιραστεί την ίδια σκηνή με ονόματα-θρύλους σαν τους Ramones, Dead Kennedys, Adicts, Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο και άλλους πολλούς. Τα τελευταία χρόνια οι συναυλίες τους είναι διανθισμένες όχι μόνο από ήχο αλλά και εικόνα, παρουσιάζοντας εκρηκτικά ηχοθεάματα με αστείρευτες δόσεις αδρεναλίνης.

Δραστηριοποιούνται με ακτιβιστικές πρακτικές και δράσεις μέσα από τη μουσική συλλογικότητα «Αντισώματα», το Immigraniada Festival και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων με δράσεις αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων που πλήττονται άμεσα από τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε ως κοινωνία και ως άτομα.

«Κάθε μουσικό κίνημα, κάθε μουσική σκηνή, για να επιβιώσει και να διαδοθεί, πρέπει να έχει την εστία του, τις ψυχές ασυμβίβαστων ανθρώπων. Πόσο μάλλον ένα κίνημα άκρως αντιδραστικό, περιθωριακό όπως το punk, που είναι σκληρό και ωμό σαν την αλήθεια», Frank Panx.

Frank Panx – Φωνή & στίχοι, Julio Panx – μπάσο & μουσική, Woody Panx – κιθάρα & μουσική, Δημήτρης Δημητράκας – τύμπανα

Συντονιστείτε στη συχνότητα των Panx Romana και από την επίσημη σελίδα τους

https://panx.gr/

Εγγραφείτε στα κανάλια τους

https://www.youtube.com/channel/UCY3Y1RiF4PCksYdpRds1Hiw

https://www.youtube.com/channel/UCXH35ySWu-JEr0viBebnwsw

και επικοινωνήστε μαζί τους

https://www.facebook.com/PanxRomana/

https://www.facebook.com/PanxRomana.II/

https://www.facebook.com/Panx.Romana.Frank

Panxinfo@gmail.com

Instagram panxromana

 

Κοινοί Θνητοί

 

Οι  Κοινοί Θνητοί είναι ένα συγκρότημα από την Εύβοια. Η μουσική τους δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος, και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τα όργανα που χρησιμοποιούν και τους ρυθμούς στους οποίους βασίζονται. Είναι μια μίξη από ροκ, χιπ χοπ και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Οι ίδιοι παίζουν, ηχογραφούν και τραγουδούν όλο το υλικό τους.

Η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί  έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό.

 

~ ΚΘ ~ Full band

Μητσοφου: Ραπ

Αντώνης Μεϊμάρης: Μπάσο

Τάσος Μεϊμάρης: Λαούτο, τρομπέτα, φωνή

Παναγιώτης Μπαρόλας: Κιθάρα, φωνή

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Πλήκτρα

Στέλιος Γκίνης: Τύμπανα

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

 

 

Coyote’s Arrow

 

Με μέλη θρυλικών συγκροτημάτων της εγχώριας σκηνής, όπως των Deus Ex Machina και Νonmandol, οι Coyote’s Arrow επιδίδονται σε voodoo, groovy, punk-rock ρυθμούς, που σε ταξιδεύουν αυτόματα σε έρημους τόπους, ενώ συγχρόνως μια πιο γήινη πλευρά τους καθρεφτίζει τη μελαγχολία των αστικών κέντρων. Οι Coyote’s Arrow δίκαια θεωρούνται μια νέα και τελείως διαφορετική μουσική πρόταση!

 

Λίγα λόγια...

Σχηματίστηκαν τον χειμώνα του 2014 από ενεργά μέλη της αθηναϊκής ροκ σκηνής. Οι ρίζες τους βρίσκονται στους Deus Ex Machina (Δημ. Μάνθος - Stavros Ex) και Nonmandol (Εύα Κολόμβου), δύο από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της χώρας με ανεξίτηλο στίγμα.

Με τη μια τους πλευρά στραμμένη στην ανάγκη για κοινωνική αφύπνιση και με την άλλη στην αίσθηση της ελευθερίας και αρμονίας που προσφέρει η συνταύτιση με τα στοιχεία της φύσης, δίνουν το στίγμα τους με εκρηκτικές εμφανίσεις σε συναυλίες αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

 

Λατρεύουν να ακροβατούν με μοναδικό τρόπο ανάμεσα στον σκληρό ήχο της πόλης και στον ανοιχτό αντίλαλο της ερήμου, εισάγοντας μια νέα πρόταση στο μουσικό τοπίο της Αθήνας!

Βουντού ρυθμοί, δυνατές μπασογραμμές, κιθαριστικά ξεσπάσματα, ένα εκπληκτικό ντουέτο ανδρικής και γυναικείας φωνής, ξεσηκωτικά ρεφρέν και ηχητικά στοιχεία από μακρινές μουσικές κουλτούρες, ίχνη του παγκόσμιου πολιτισμού των ανθρώπων, που αντλεί δύναμη από τη γη για να διεκδικήσει τον ουρανό!

 

Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το «Desert» (E.P.) 2015 και το «ΑHO» (L.P.) 2018.

 

Οι Coyote’s Arrow είναι οι:

•Jim Manthos - Guitar (Deus Ex Machina)

•Stavros Ex – Vocals, κρουστά (Deus Ex Machina)

•Εva Kolomvou: Drums (Nonmandol)

•Maria Keisoglou: Bass (Soul Resistance)

•Spyros Ladas: Guitar (Rascal Whack)

•Εftihia Manthou: Backing vocals (Dan Moi, Kazoo)

 

https://www.facebook.com/Coyotes.arrow

https://www.instagram.com/coyotes_arrow/

https://coyotesarrow.bandcamp.com

 

Technopolis City of Athens:  100 Piraeus st., 118 54 Gazi - Athens

 

Τel: (+30) 213 0109300, 213 0109324

E-mail: press@athens-technopolis.gr, www.athens-technopolis.gr

 

How to get there:

 

By metro - line 3 (Blue line): Kerameikos station

By trolley: No. 21 (from Omonoia station), Fotaerio Stop

By bus: No. 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Fotaerio Stop

 

Περισσότερες πληροφορίες & διάθεση εισιτηρίων εδώ