Ψηφιακά εργαλεία για καλλιτέχνες: Πώς προωθώ τη δουλειά μου online

Ψηφιακά εργαλεία για καλλιτέχνες: Πώς προωθώ τη δουλειά μου online

Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι το 2020 ήρθε δυναμικά να αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινότητά μας. Λέξεις παντελώς άγνωστες σε μας πριν από έναν χρόνο, πλέον παρελαύνουν στη ζωή μας, κάνοντας απλές διαδικασίες να μοιάζουν βουνό.  Covid-19, νέα κρούσματα, μάσκες, κοινωνική απόσταση, ατομική ευθύνη, άγχος για το μέλλον και πολλά πολλά άλλα.

Αν βάλεις στην εξίσωση και το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση για την οποία κάθε μέρα λαμβάνει καινούρια δεδομένα όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης ενός νέου ιού, η κάθε μέρα μας προσαρμόζεται ανά ώρα σε νέες παραμέτρους.

Εάν είσαι καλλιτέχνης ή σχετίζεσαι με οποιονδήποτε τρόπο με τον καλλιτεχνικό χώρο δεν χρειάζεται να σου πούμε κάτι παραπάνω, είμαστε σίγουροι ότι έχεις βιώσει αυτές τις αλλαγές στο πετσί σου και παρακολουθείς μουδιασμένος τις εξελίξεις.

Και τώρα τι;

Βιώνουμε μια κρίση υγειονομική, κοινωνική και οικονομική. Γεγονός. Το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς αντιδρούμε στις εξελίξεις.

Επειδή «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», παρακάτω σου έχουμε φτιάξει μια λίστα με όλα τα ψηφιακά «όπλα» που έχεις στη διάθεσή σου για να προωθήσεις τη δουλειά σου online σε καιρό κρίσης. Γιατί στη δράση λέμε ναι, όπως λέει κι ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης!

 

 

Ψηφιακά εργαλεία για video conference

Zoom: Ξέρεις ότι μια πλατφόρμα είναι πολύ δημοφιλής όταν γίνεται ρήμα από μόνη της. Εάν λοιπόν θέλεις να βρεις κάτι, γκούκλαρέ το. Αν θέλεις να υπερπηδήσεις τις κοινωνικές αποστάσεις και να έχεις πρόσβαση στο κοινό σου, κάνε zoom! To Zoom, εάν δεν το έχεις ήδη χρησιμοποιήσει, τότε σίγουρα κάπου το έχει πάρει το αυτί σου μέσα στην καραντίνα. Είτε παραδίδεις μαθήματα Καλλιτεχνικών είτε διοργανώνεις σεμινάρια, η πλατφόρμα αυτή σου λύνει τα χέρια. Το θέλω! Θα πληρώσω; Όχι απαραίτητα! H free version της πλατφόρμας μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 άτομα για 40 λεπτά. Καλό;

Google Meet: To Google Meet είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για meetings από την Google που υποστηρίζει τηλεδιασκέψεις έως 100 ατόμων. Η λογική είναι παραπλήσια με αυτήν του Zoom, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάτι στον υπολογιστή σου. Λειτουργεί κυρίως σε ένα πρόγραμμα περιήγησης (browser) και σου επιτρέπει να μοιράζεσαι εύκολα την οθόνη σου. Το μοναδικό που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου είναι ότι επιτρέπει τη χρήση από ανώνυμους χρήστες, γι’ αυτό προϋποθέτει λογαριασμό Gmail. Η πλατφόρμα μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμη μόνο ως μέρος του G Suite αλλά λόγω της πανδημίας η Google αποφάσισε να την προσφέρει εντελώς δωρεάν. Η δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους χρήστες έχει περιορισμό σε κάθε τηλεδιάσκεψη τα 60 λεπτά αλλά αυτό θα ισχύσει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα όριο.

Loom: Το Loom είναι μια υπηρεσία βιντεο-μηνυμάτων που σου επιτρέπει να καταγράψεις ταυτόχρονα την οθόνη, το πρόσωπό σου και τη φωνή σου σε βίντεο, γλιτώνοντας χρόνο από την αποστολή e-mails. Για καλλιτέχνες που θέλουν να καταγράψουν και να μοιραστούν εύκολα και γρήγορα video tutorials χωρίς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, διότι διατίθεται δωρεάν, είναι ιδανική επιλογή.

Google Duo, Skype, Facetime: Εάν σου έχει λείψει η face-to-face επικοινωνία και θέλεις απλώς να μείνεις δικτυωμένος, υπάρχουν κι αυτές οι επιλογές video chatting, για τις οποίες λίγο πολύ δεν χρειάζονται συστάσεις. Διατίθενται όλες δωρεάν.

Facebook ή Instagram Live: Επειδή η τέχνη θέλει αμεσότητα, το live είναι ιδανική επιλογή για πρόσβαση στο κοινό σου σε πραγματικό χρόνο. Το Facebook αλλά και το Instagram Live σου δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσεις μια live μετάδοση από κινητό ή tablet, και το κοινό σου έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ζωντανά αλλά και να αλληλεπιδράσει με αυτήν κάνοντας like, αφήνοντας κάποιο σχόλιο ή κάνοντας share το link στο προφίλ του.

 

 

Ψηφιακά εργαλεία για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου online

Social media: Το πιο πιθανό είναι ότι ήδη είσαι εξοικειωμένος με κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, TikTok κτλ.) Σκέφτηκες ποτέ ότι θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτή την πλατφόρμα για να προωθήσεις τη δουλειά σου; Διατηρώντας μια σελίδα στο Facebook ή με έναν λογαριασμό στο Instagram μπορείς άμεσα (και φυσικά δωρεάν) να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, να έχεις online portfolio και άμεση πρόσβαση στο αγοραστικό κοινό αλλά και να επικοινωνείς την καλλιτεχνική σου ταυτότητα προς τα έξω.

Wordpress: Website να κάνω; Να κάνεις! Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου ιστοσελίδα ή blog, έχοντας στη διάθεσή σου πληθώρα επιλογών. To Wordpress είναι ένα απλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS, Content Management System) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οποιουδήποτε τύπου website. Έχεις έναν σωρό δωρεάν επιλογές σε designs και themes στο διαδίκτυο από τα οποία μπορείς να επιλέξεις, δίνοντας στην ιστοσελίδα σου την προσωπική πινελιά σου.

Γιατί Wordpress; Γιατί αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Παραπάνω από 50% των top 100 websites στον κόσμο χρησιμοποιούν Wordpress. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια κοινότητα τεχνικής υποστήριξης από bloggers, designers, developers και απλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο που δουλεύουν πάνω σε αυτό. Υπάρχουν πολλές πηγές στο internet όπου μπορείς να βρεις λύσεις και βοήθεια σε όλα τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσεις.

Το θέλω! Θα πληρώσω; Μπορείς να φτιάξεις το πρώτο σου site χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ! Το μόνο που θα χρειαστείς να λάβεις υπ’ όψιν στο budget σου είναι η αγορά ενός domain name και το απαραίτητο hosting. Δεν το έχω με την τεχνολογία, τι να κάνω; Σε αυτή την περίπτωση ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθείς. Μάθε τέχνη κι άσ’ τη! Αλλά ακόμα και αν δεν θέλεις, μπορείς πάντα να εμπιστευτείς τη δημιουργία της ιστοσελίδας σου σε έναν ειδικό, με το ανάλογο όμως κόστος.

Και τελικά τι να διαλέξω; Όποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και να διαλέξεις –και πίστεψέ με υπάρχουν πολλές επιλογές (Joomla, Drupal, Squarespace, Wix και πολλά άλλα)–, η βασική λογική είναι η ίδια και τα αποτελέσματα το ίδιο ικανοποιητικά. Όρεξη να έχεις να ψάξεις τι σου ταιριάζει καλύτερα!

 

 

Ψηφιακά εργαλεία για να κάνεις τη δουλειά σου γνωστή στο ευρύ κοινό

Mailchimp: Πρόκειται για μια πλατφόρμα e-mail marketing και αποστολής newsletter. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να εξασφαλίσεις ότι το κοινό σου θα παραμένει ενημερωμένο και θα επιστρέφει συνέχεια στη σελίδα σου. Σου προσφέρει πολλά εργαλεία για να δημιουργήσεις μια καμπάνια υψηλών προδιαγραφών με ελάχιστο κόστος. Εάν επιλέξεις το δωρεάν πακέτο, μπορείς να έχεις έως 2.000 επαφές με 1.2000 αποστολές e-mail τον μήνα. Έξτρα tip: ακόμα κι αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν πλατφόρμα e-mail marketing, η χρήση του είναι σχετικά εύκολη για έναν αρχάριο.

Canva: Εάν δεν το ’χεις με το Photoshop και δεν έχεις προϋπηρεσία γραφίστα, σου έχουμε τη λύση. Το Canva είναι ένα εργαλείο (για την ακρίβεια πολυ-εργαλείο) που σου επιτρέπει να σχεδιάσεις και να μοιραστείς γρήγορα οτιδήποτε χρειάζεσαι για να κάνεις τη δουλειά σου να ξεχωρίσει online. Μπορείς να σχεδιάσεις γραφικά μέσα από έτοιμα templates για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από infographics, παρουσιάσεις, εξώφυλλα, φυλλάδια, διαφημίσεις, μενού, αφίσες μέχρι και μπλουζάκια. Το καλό σού το αφήσαμε για το τέλος. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις εντελώς δωρεάν!

 

 

Ψηφιακά εργαλεία για να «παίξεις μπαλίτσα» με τα social media

Προγραμματισμένες δημοσιεύσεις για σελίδα στο Facebook: Σου είπαμε προηγουμένως πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς σελίδα με τη δουλειά σου στο Facebook. Για να γλιτώνεις χρόνο, μπορείς να δημιουργείς μια δημοσίευση και να προγραμματίζεις να αναρτηθεί στη σελίδα σου σε μελλοντική ημερομηνία.

Framelapse: Πρόκειται για μια εφαρμογή Android που μπορείς να εγκαταστήσεις στο κινητό σου η οποία σου επιτρέπει να καταγράφεις και να δημιουργείς time-lapse βίντεο υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας τη δουλειά σου σε video tutorials. Η εφαρμογή είναι πλήρης, διαθέτοντας πλήθος ρυθμίσεων για να δημιουργήσεις τα δικά σου time-lapse αριστουργήματα.

Snapseed: To Snapseed είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Google. Μπορείς εύκολα και γρήγορα να βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου αλλά και να εφαρμόσεις σε αυτές μια γκάμα φίλτρων που διατίθενται από την εφαρμογή.

 

 

Όλες αυτές οι επιλογές που σου παρουσιάσαμε είναι ενδεικτικές και προσανατολίζονται στις δωρεάν επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου για να προωθήσεις τη δουλειά σου online. Υπάρχει πληθώρα επιλογών σε βοηθήματα που σου επιτρέπουν να έχεις μια δυναμική επαγγελματική ταυτότητα στο διαδίκτυο.

Μπορούμε να μιλάμε για τέχνη χωρίς την κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση; Σίγουρα όχι για την τέχνη με τη μορφή που γνωρίζαμε έως τώρα. Πιστεύουμε κι εμείς, όπως κι εσύ, ότι η τέχνη τροφοδοτεί τον παλμό της μέσω αυτών. Γιατί να τα κάνω τότε όλα αυτά; Γιατί πιστεύουμε ότι η τέχνη μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις με απώτερο στόχο τη διαχρονικότητά της.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε προτεραιότητά μας είναι η υγειονομική ασφάλεια. Αυτή η ιεράρχηση προτεραιοτήτων μπορεί να σε έκανε να νιώσεις ότι η δουλειά σου και η επαγγελματική σου ταυτότητα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Πολλοί μπορεί να σου είπαν ότι αυτό που κάνεις δεν είναι δουλειά.

Εμείς όμως σε έχουμε ανάγκη γιατί η καθημερινότητά μας δεν είναι η ίδια. Γιατί τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ζούμε και αναπνέουμε κυριολεκτικά, μέσω όμως της δουλειάς και της τέχνης σου ζούμε και αναπνέουμε μεταφορικά. Γιατί έχουμε ανάγκη  να ζούμε ποιοτικά και χωρίς μιζέρια. Γιατί έχουμε ανάγκη να ζεις ποιοτικά και χωρίς μιζέρια. Γιατί σε έχουμε ανάγκη. Πολύ.

 

Εύη Δεργιαδέ