Πέντε τρόποι δικτύωσης σε καιρό πανδημίας

 

Πέντε τρόποι δικτύωσης σε καιρό πανδημίας

Φόρεσε τη μάσκα σου. Κράτησε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τους άλλους. Μην ταξιδεύεις, εκτός αν είναι εντελώς απαραίτητο. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο εξάμηνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο ιό Covid-19, με τα οποία είμαστε σίγουροι ότι είσαι πλέον εξοικειωμένος στην καθημερινότητά σου.

Ναι, είμαστε σύμφωνοι. Όλα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητο να τα τηρήσουμε –και τα τηρούμε– για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση που προέκυψε με την εμφάνιση ενός νέου ιού. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους, οπότε η κοινωνική απόσταση μοιάζει εντελώς αναγκαία στην προκειμένη περίπτωση. Άλλο όμως κοινωνική απόσταση και άλλο κοινωνική απομόνωση. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι η δικτύωση είναι το Α και το Ω της επαγγελματικής εξέλιξης, ακόμα και και της ανεύρεσης εργασίας.

Όσον αφορά στη φυσική δικτύωση, ή αλλιώς στο networking, μέσω φυσικής παρουσίας, που κάναμε μέχρι τώρα, η κατάσταση ομολογουμένως είναι λίγο, έστω και προσωρινά, δύσκολη. Ημερίδες, συνέδρια, μεγάλες συναθροίσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικά οτιδήποτε μπορούσε να δώσει πρόσφορο έδαφος για κοινωνική επαφή και δικτύωση βρίσκονται σε παύση μέχρι νεωτέρας.
 

 

Άρα τι κάνουμε;

Αρχικά υπομονή. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να  διατηρήσεις αλλά και να διευρύνεις τις κοινωνικές επαφές σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι δημιουργικός και ευέλικτος ώστε να προσαρμοστείς σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε πέντε τρόπους για networking σε καιρό πανδημίας.

 

 

1. Έχεις έτοιμο θέμα για να ανοίξεις συζήτηση

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στο networking είναι πώς να «σπάσουν τον πάγο» και πώς να ανοίξουν συζήτηση με αγνώστους. Είναι γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολία στο να πιάσει κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζει, σε οποιοδήποτε μέρος.

Αυτές τις μέρες αυτή η αμήχανη πλευρά του networking δεν υπάρχει, κι αυτό γιατί οι περισσότεροι είμαστε συντονισμένοι μπροστά σε ένα φοβερό γεγονός που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Με την πανδημία να κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ο μέσος άνθρωπος ζει, αναπνέει και αγωνιά για θέματα και ερωτήματα που απασχολούν λίγο πολύ όλους μας. Στην εποχή που ζούμε το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον άλλο αν είναι καλά και πώς βιώνει τη νέα πραγματικότητα προσωπικά και επαγγελματικά.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την κρίση, είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι σχέσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με στόχο το κέρδος και με ατζέντα.

Ρώτησε απλώς τον διπλανό σου τι κάνει και πώς είναι και κάνε πράξη την καλοσύνη και την ανιδιοτέλεια.

 

 

2. Όλοι πλέον προσπαθούν να εξοικειωθούν με την τεχνολογία

Πριν από την πανδημία πολύ λίγοι από μας γνώριζαν τι είναι η τηλεδιάσκεψη. Τώρα ακόμα και να μην «το ’χεις» τόσο με την τεχνολογία, είναι μάλλον δύσκολο να μην έχεις ακούσει τι εστί Zoom και τηλεδιάσκεψη.

Η κοινωνική απόσταση ανάγκασε τους περισσότερους να κάνουν μίνι «ιδιαίτερα» ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν. Ζούμε την εποχή που οι γιαγιάδες χειρίζονται με άνεση την τεχνολογία και κλείνουν ραντεβού με τα εγγόνια τους για να τα δουν και να τους μιλήσουν στο Skype και το Facetime.

Η τηλεδιάσκεψη είναι ακόμα ένας βιώσιμος τρόπος για τις επιχειρήσεις και τους freelancers να προχωρήσουν επαγγελματικά.

Μη διστάσεις λοιπόν να δικτυωθείς online με φίλους και γνωστούς. Σίγουρα το να τους βλέπεις από κοντά είναι καλύτερο αλλά ξέρεις ποιο είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα έπειτα από αυτό; Nα μπορείς να έχεις επαφή μαζί τους έστω κι έτσι.

 

 

3. Οργανισμοί και επιχειρήσεις προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα

Για δεκαετίες οι επαγγελματικές κοινότητες, οι οργανισμοί και οι συνέργειες ήταν από τους καλύτερους τρόπους για να δικτυωθεί κάποιος επαγγελματικά. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση και αλληλεπίδραση διά ζώσης βρίσκονται είτε σε παύση είτε υπό αυστηρές περιοριστικές συνθήκες τήρησης υγειονομικών μέτρων.

To γεγονός αυτό όμως ανάγκασε όλες αυτές τις κοινότητες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους δικτύωσης, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Μπορείς κι εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις τη δική σου διαδικτυακή συνάθροιση εάν το θέλεις, κάνοντας networking και τηρώντας παράλληλα τα υγειονομικά μέτρα. Win win κατάσταση.

 

 

4. Τα social media είναι κομμένα και ραμμένα γι’ αυτό τον σκοπό

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα χρησιμοποιήσεις έξυπνα για να προωθήσεις τον εαυτό σου.

Όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιείς, καλό θα ήταν να το ανανεώνεις καθημερινά με φρέσκο περιεχόμενο και να διατηρείς επαφή με παλιές αλλά και νέες επαφές, ενημερώνοντας το κοινό σου για τις δραστηριότητές σου.

Το να μοιραστείς ένα βοηθητικό άρθρο ή ακόμα κι έναν χιουμοριστικό σύνδεσμο μπορεί να είναι αρκετό για να προσεγγίσεις  το δίκτυό σου.

 

 

5. Δικτυώσου μέσω της διά βίου μάθησης

Μπορεί η τωρινή πραγματικότητα να δυσκολεύει πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς σου, είναι όμως μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις την πορεία και τους στόχους σου, αποκτώντας νέες δεξιότητες στο αντικείμενό σου ή μαθαίνοντας κάτι καινούριο.

Υπάρχει κάποιο σεμινάριο που ήθελες να παρακολουθήσεις αλλά ποτέ δεν έβρισκες χρόνο και την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις;

Υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σου που θαυμάζεις και θα ήθελες οπωσδήποτε να γνωρίσεις;

Υπάρχει κάποιος νέος κλάδος επαγγελματικού ενδιαφέροντος ή μη που θα ήθελες να εξερευνήσεις μαθαίνοντας περισσότερα;

Εάν απάντησες ναι σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσεις.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί προσφέρουν τα σεμινάριά τους πλέον διαδικτυακά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε είναι ότι τα μέτρα, αν και καθιστούν την επικοινωνία διά ζώσης απαγορευτική, τηρούνται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Σεμινάρια, ημερίδες, επαγγελματικές συναντήσεις μεταφέρονται online σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πότε άλλοτε μπορούσες να παρακολουθήσεις σεμινάριο ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ; Τώρα μπορείς!

Ψάξε, ρώτησε, ενημερώσου και κάνε τα θέλω σου πραγματικότητα!

 

 

Είναι γεγονός ότι όλοι αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε, έστω και προσωρινά, πολλές καθημερινές μας συνήθειες. Το networking και η κοινωνική αλληλεπίδραση δεν χρειάζεται να είναι μέσα σ’ αυτές. Μπορεί να έχουμε αφήσει κατά μέρος τις χειραψίες, το να διατηρείς όμως επαφή και αυθεντική επικοινωνία με το δίκτυό σου δεν χρειάζεται απαραίτητα τη φυσική παρουσία σου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής που ζούμε είναι να γίνει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη πράξη και γι’ αυτό έχεις στη διάθεσή σου ένα σωρό επιλογές για να διευκολύνεις την επικοινωνία και να δείξεις στην οικογένειά σου, στους φίλους σου και στις υπόλοιπες επαφές σου ότι νοιάζεσαι κι ότι είσαι εκεί. Αρκεί να τις αξιοποιήσεις.