Ο ξεναγός από την θεατρική ομάδα Ars Moriendi

Ο ξεναγός από την θεατρική ομάδα Ars Moriendi

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η θεατρική ομάδα Ars Moriendi παρουσιάζει την παράσταση «Ο Ξεναγός», βασισμένη στο διήγημα του Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν «Η πανούκλα στο Μπέργκαμο», σε διασκευή και σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. «Ο Ξεναγός» παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου για μία παράσταση, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 21:30.

Όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν, η ανθρώπινη φύση αναζητά πάντα έναν ένοχο. Από τον Οιδίποδα ακόμα, ο άνθρωπος αντιλαμβανόταν την επιδημία ως τιμωρία και αναζητούσε την εξιλέωση. Τα χαρακτηριστικά που αναδύονται στην επιφάνεια σε περιόδους εγκλεισμού, ασθένειας ή απειλής, είναι ίδια από τον Λοιμό των Αθηνών και είναι όλα εκείνα που ο πολιτισμός πάσχιζε σε βάθος χρόνου να εξευγενίσει.

Αν δεχτούμε ότι η βάση του αστικού πολιτισμού είναι η αποδοχή της ετερότητας, με τελικό σκοπό αυτής της αποδοχής τη συνάντηση και τη συνύπαρξη, πώς η συνθήκη μίας πανδημίας δημιουργεί μία νέα ιδιωτεία καταργώντας όλες τις «ανοιχτότητες» που κατάφερε να δημιουργήσει ο αστικός πολιτισμός; Σε μία δύσκολη εποχή όπως αυτή που διανύουμε τώρα, το στοίχημα παραμένει το ίδιο: η Ιστορία πρέπει να πάψει  επιτέλους να επαναλαμβάνεται. Ο πολιτισμός πρέπει να νικήσει.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο διήγημα του Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν «Η πανούκλα στο Μπέργκαμο», το οποίο, με αφορμή την επιδημία της πανούκλας στον μεσαίωνα, βυθίζεται στις σκοτεινές πτυχές αυτής της ακραίας κοινωνικής κρίσης θέτοντας ξανά το ερώτημα της συνύπαρξης των ανθρώπων σε στιγμές μεγάλης έντασης.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (Πρόγραμμα 2021) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές

Κείμενο: Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν

Μετάφραση - Διασκευή: Θάνος Νίκας

Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας

Σκηνικός χώρος: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου

Κινησιολογία: Κώστας Γεράρδος

Ηχητικά τοπία-Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Φωτογραφίες-Trailer: Momentum Photography Cinematography

Γραφιστικός σχεδιασμός αφίσας: Λίζα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Χρήστος Γαβριηλίδης

Χρήστος Παπαδόπουλος

Κατερίνα Συναπίδου

 

Περισσότερες πληροφορίες & κράτηση εισιτηρίων εδώ