Μια νύχτα στον Βυσσινόκηπο

Μια νύχτα στον Βυσσινόκηπο

Μια διαφορετική ματιά στο κλασικό έργο του Α. Τσέχωφ την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

 

Το Κέντρο Russian Word - Γραφείο Αντιπροσώπευσης του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης στην Ελλάδα διοργανώνει μια εορταστική εκδήλωση στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, η οποία θα διαθέτει μια αύρα αρκούντως… τσεχοφική. Επιστρέφοντας στον δικό μας «Βυσσινόκηπο», μαζεύουμε τους ώριμους καρπούς των προσπαθειών μας σε αυτό το ταξίδι της μάθησης και της γνωριμίας με έναν πολιτισμό. Η εκδήλωση θα συνδυάζει την καθιερωμένη απονομή πτυχίων με μια από τις κατεξοχήν εκφάνσεις του ρωσικού πολιτισμού, το θέατρο και δη το σπουδαίο έργο ενός πρωτεργάτη του σύγχρονου θεάτρου. Επιπλέον, θα παρακολουθήσουμε την παρουσίαση δημιουργιών σπουδαστών και φίλων. Θα μας τιμήσουν, επίσης, με την παρουσία τους ως επίσημοι προσκεκλημένοι για τη βράβευση καθηγητές από 4 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Παράλληλα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναστοχαστούμε τον χρόνο που πέρασε –μια τόσο σημαντική έννοια στον «Βυσσινόκηπο»–  και τι αυτός σημαίνει για όλους μας.

 

«Μετά το καλοκαίρι πρέπει να έρθει ο χειμώνας, μετά τη νεότητα το γήρας, η ευτυχία να ακολουθείται από τη δυστυχία και αντίστροφα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής και χαρούμενος όλη του τη ζωή, πάντα καραδοκεί η απώλεια. Θα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για τα πάντα και να τα αντιμετωπίζει ως αναπόφευκτα απαραίτητα, όσο λυπηρό και να είναι αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθείς να εκπληρώνεις το καθήκον σου όσο καλύτερα γίνεται… και τίποτα άλλο» (Α. Τσέχωφ (από επιστολή στον αδερφό του, Νικολάι).

 

Έτσι και εμείς, εμπνεόμενοι από αυτό το πιστεύω, αλλά κυρίως από τα ιδανικά των πρωταγωνιστών στο εξαιρετικά εμβριθές και πολυσήμαντο θεατρικό έργο «Ο Βυσσινόκηπος» του μέγα δραματουργού Άντον Τσέχωφ, αγαπάμε καθετί το όμορφο με οποιοδήποτε κόστος, επιμένουμε στην αισιοδοξία και το έντονο ενδιαφέρον μας για την καλλιέργεια και εξέλιξη του ανθρώπου. Παράλληλα, παραφράζοντας λόγια του ιδίου: «Αν έχουμε ένα ταλέντο, του δείχνουμε σεβασμό. Θυσιάζουμε σε αυτό την ανάπαυση […], τη ματαιοδοξία… Είμαστε περήφανοι για το ταλέντο μας. Πέρα απ’ αυτά, είμαστε σχολαστικοί».

Συνεχίζουμε λοιπόν να δημιουργούμε δίχως να υπολογίζουμε τον κόπο, καλωσορίζοντας οτιδήποτε μας περιμένει στη διαδρομή αυτή. Με λίγα λόγια, επιδιώκουμε να συναντήσουμε το ιδανικό της σοφίας, το οποίο είχε κατά νου ο ίδιος ο Τσέχωφ. Την ουσία όλων αυτών επιδιώκουμε να ενσταλάξουμε στην καινούρια αυτή δημιουργία, η οποία θα βασίζεται στο κύκνειο άσμα του αναμορφωτή του σύγχρονου ρωσικού και παγκοσμίου θεάτρου Τσέχωφ, τον «Βυσσινόκηπο».

Παρότι έργα του έχουν ανέβει πολλές φορές σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια εντελώς νέα ματιά στο συγκεκριμένο έργο, η οποία αναμφίβολα θα μείνει αξέχαστη.

Συντελεστές:

Φορέας Νέων Θεσσαλονίκης / Youth Action Thessaloniki

Κείμενα: Ζουράβλεβα Τατιάνα, Ρουντίανοβα Όλγα, Ουντριτσόβα Μαρία, Καλφόπουλος Γιώργος,  Κυριακίδου Μαρία, Κωστόπουλος Γιώργος

Σκηνοθεσία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Ηθοποιοί: Σπουδαστές θεατρικών εργαστηρίων Θεάτρου Σοφούλη

Παρουσιαστές: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Γιαϊλίδης Αθανάσιος

Μουσική: Μανδαλιάνος Γιώργος

Camera: Περπερίδης Παναγιώτης

Videography: Καϊτεζίδης Σταύρος

Οργάνωση Παραγωγής-επικοινωνίας: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Εθελοντική ομάδα-σπουδαστές του Κέντρου Russian Word: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Αργυρίου Βασίλειος, Βλάχου Αγάπη, Γιαϊλίδης Αθανάσιος, Γιακουμή Ελένη,  Γρυλλάκης Γεώργιος, Δρογαλάς Παναγιώτης, Εμμανουήλ Ιωάννης, Ιωαννίδου Ελένη, Καβακοπούλου Ελπίδα, Καβακοπούλου Χριστίνα, Καλφόπουλος Γεώργιος Κορνήλιος, Καραβασιλίδης Παναγιώτης, Καραγκούνη Μαρία, Κεχαγιά Παρασκευή, Κόνιαρη Αθανασία, Κοτσίδου Ελένη, Κρασσάς Αριστοτέλης, Κυριακίδου Μαρία, Κωστόπουλος Γεώργιος, Μαγκλαβέρα Μιράντα, Μακαβός Ελευθέριος, Μήλιου Άννα, Μίχου Ελευθερία, Μπάκου Έυα, Μπασλή Δομνίκη, Παπαϊωάννου Μαρία, Πασχάλη Μαρία, Πλιάτσικα Δήμητρα, Πλιάτσικα Μαρία, Ρίζου Βασιλική, Ροδοβίτης Μάριος, Ρόκκου Αθηνά, Ταξοπούλου Βασιλική, Τέγου Ελένη, Τουτουδάκη Σταυρίνα, Τριανταφυλλίδης Ανδρέας, Ζαφειρία Τσερτσενέ, Τσινζάροβα Στεφανία, Τσουβάλας Μενέλαος Άγγελος, Χάρμπας Βάιος, Χατζηθεόκλητος Ηρακλής, Χατζηκυριάκου Μαργαρίτα, Χρίστογλου Ιουλία.

Δημοσιογραφική ομάδα: Δέτσικα Βασιλική,  Βάιος Χάρμπας,

Μακιγιάζ: Δεμερτζή Σοφία

Είσοδος ελεύθερη