Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα | Online streaming

Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα | Online streaming

"Μήδεια" του Ευριπίδη, live streaming από την Ερευνητική Σκηνή στο θέατρο Rex - Σκηνή "Κατίνα Παξινού" την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00

Πλασμένη από έρωτα και εκδίκηση, η Μήδεια, μία από τις πιο τραγικές ηρωίδες του Ευριπίδη, αποτρέπει κάθε απλή ανάγνωση, καθώς υλοποιεί το αδιανόητο: την παιδοκτονία. Πρόσωπο πολυδιάστατο, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα μητρικά της αισθήματα και την επιθυμία της για εκδίκηση. Σε ξένο τόπο, προδομένη και αντιμέτωπη με απροσδόκητες διαψεύσεις, η πριγκίπισσα – μάγισσα,  σκοτώνει ό,τι πολυτιμότερο έχει, και γίνεται η ίδια η κυριότερη  μέτοχος του πόνου που επιφέρει η φρικιαστική πράξη της.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Το έργο ξεκινά και όλα είναι τελειωμένα. Η τιμή της εντροπίας που προκάλεσε η απιστία του Ιάσονα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Θα θρηνήσουμε θύματα».
[...]
Η μυστήρια ύπαρξη της δικής μας Μήδειας κατοικεί για πάντα μαζί με τους δυο γιούς της, Φέρητα και Μέρμερο, σε έναν τόπο ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, σε έναν χώρο μέσα και έξω απ' αυτή την γυναίκα, την μάνα, την ιέρεια, την μάγισσα, την πρόσφυγα, την ξένη. Εκεί λέει και αέναα θα ξαναλέει την ιστορία της. Οι γιοί της αναπαριστούν τα επεισόδια της ζωής της Μια ορχήστρα παίζει και τραγουδά τα τραγούδια της στην αιωνιότητα. Σ' αυτό το μυστηριακό τοπίο η Μήδεια δημιουργεί ένα δικό της ηλιακό σύστημα με κέντρο την ίδια ωσάν ένα θραύσμα από ήλιο που θέτει σε τροχιά τα σώματα γύρω της και κατακαίει όποιο πλησιάσει επικίνδυνα κοντά της.

Αν το θέατρο είναι ο καθρέφτης της αληθινής ζωής, το αρχαίο δράμα είναι η αντανάκλαση του απύθμενου βάθους της ανθρώπινης ψυχής. Το αρχαίο δράμα είναι η απόδειξη πως μόνο στο θέατρο μπορείς να δείξεις το βάθος και το εύρος της ύπαρξης. Αναρωτιέμαι συχνά πώς είναι δυνατόν να γράφτηκαν καν αυτά τα κείμενα»

Μάρθα Φριντζήλα

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές, οι οποίοι θα δεχθούν ερωτήσεις από το κοινό. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν σχετικά ερωτήματα μέσω γραπτού ηλεκτρονικού μηνύματος.
 

Συντελεστές 

Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Felice Ross
Σχεδιασμός βίντεο: Παναγιώτης Ανδριανός
Βοηθός σκηνοθεσίας: Θεανώ Μεταξά
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέλλα Παναγιώτου
Επιστημονικός σύμβουλος: Γιάννης Λιγνάδης

Διανομή ρόλων: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Μανουηλίδης, Βασίλης Μαντζούκης, Νίκος Παπαϊωάννου

 

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

Για αγορά εισιτηρίων εδώ