Εικόνες ελπίδας από προσφυγόπουλα

 

 

H έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες Ελπίδας» παρουσιάζεται στη γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από τις 15 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη μη κυβερνητική οργάνωση Faros.

Στις «Εικόνες Ελπίδας» περιλαμβάνονται φωτογραφίες 21 προσφύγων, 13-17 ετών. «Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δεις μέσα από τα μάτια τους», λέει η συνιδρύτρια της Faros, Patricia Kirk. «Στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις και τα διαρκή ψυχοκοινωνικά τραύματα που υφίστανται τα παιδιά, έχοντας εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας πολέμου ή διωγμού. Είναι, επίσης, απόδειξη των εκπληκτικών αποθεμάτων αντοχής τους καθώς απεικονίζονται οι ελπίδες και τα όνειρά τους να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους παιδική ηλικία». 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στον ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες της Faros. Η ψυχολόγος του ξενώνα και πεπειραμένη φωτογράφος, Άρτεμις Μυλωνά, δίδαξε στα παιδιά τις βασικές αρχές της φωτογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως θεραπευτικό μέσο, αλλά και ως μέσο προσωπικής έκφρασης. «Οι έφηβοι αυτοί κουβαλούν πολλές «συναισθηματικές αποσκευές» και αρνητικές εμπειρίες, τις οποίες χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστούν και να εκφράσουν», σημειώνει η κα. Μυλωνά. «Η φωτογραφία ξεπερνά όλα τα γλωσσικά εμπόδια».
Στους νεαρούς φωτογράφους δόθηκαν διάφορα θέματα, όπως «η ελπίδα», «η ιστορία μου» και «το μέλλον», καθώς επίσης και ο επαγγελματικός εξοπλισμός για να φωτογραφήσουν. «Για τα περισσότερα παιδιά ήταν μια απελευθερωτική και θεραπευτική εμπειρία», προσθέτει η Άρτεμις Μυλωνά.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00 – 21.00,Σάββατο: 10.30 – 14.30,Κυριακή κλειστά

Πληροφορίες: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Διεύθυνση Πολιτιστικών 210 3680052, www.hau.gr/culture

 Είσοδος ελεύθερη με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Πηγή: https://www.art22.gr/