«Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ

«Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στις 3, 4, 5 & 6 Φεβρουαρίου

 

Η παράσταση «Τέλος του παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αριστοτέλειον για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στις 3, 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Το Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζει τη φετινή παραγωγή του, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Την εξαιρετική διανομή απαρτίζουν οι ηθοποιοί Άρης Μπαλής, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Ζιόβας.

«Τετέλεσται». Σε ποιο άλλο θεατρικό έργο η πρώτη πρώτη λέξη του κειμένου ακυρώνει εξαρχής τη θεατρική πράξη, την πράξη της ζωής, επικυρώνοντας παράλληλα το motto του Σάμιουελ Μπέκετ πως «το τέλος βρίσκεται στην αρχή, και ωστόσο συνεχίζουμε»;

Βιώνοντας την απόγνωση της επίγνωσης, οι κωμικοτραγικοί έγκλειστοι ήρωες του έργου επιστρατεύουν τη δύναμη της ρουτίνας, τον διάλογο, το χιούμορ, τις μνήμες και μια «μορφή απέραντου οίκτου» για να παρατείνουν την πορεία προς το αναπόφευκτο.

Και όταν τα ατού τους εξανεμίζονται ένα ένα και αρχίζει να επικρατεί η ανεξέλεγκτη κόπωση μαζί με τη φυσική φθορά σχέσεων, σώματος και νου, ξεσκαρτάρουν και τα τελευταία άχρηστα φύλλα, για να παραδοθούν, με τρόμο και αξιοπρέπεια, στο «γνωστό τέλος ενός παιχνιδιού, χαμένου προ πολλού», εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Οι ελιγμοί και οι εναλλαγές ύφους και γλώσσας ενορχηστρώνονται αριστοτεχνικά από την πένα-νυστέρι τού Σάμιουελ Μπέκετ, ώστε το κείμενο να αποτελεί το σπουδαιότερο θεατρικό έργο του συγγραφέα και ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Θάλεια Μελή-Χωλλ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Σκεύας

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική, σύνθεση ήχων: Σήμη Τσιλαλή

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Κουτρουλάκη

Βοηθοί παραγωγής: Ηλιάνα Καλαδάμη, Χρήστος Τζαμαργιάς

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα – Λυκόφως

Παίζουν:

Δημήτρης Καταλειφός, Άρης Μπαλής, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Ζιόβας