«Μικρό αναρχικό καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36»

«Μικρό αναρχικό καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36»

Από την Παρασκευή 13  Μαΐου έως 29 Μαΐου 2022, για 9 παραστάσεις, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Σκηνή Φρυνίχου.

 

Ο Τζωρτζ  Όργουελ τρώει μια σφαίρα στον λαιμό. Ο Αντρές Νιν δολοφονείται. Ο Λόρκα εκτελείται. Επτά διαφορετικοί θάνατοι για τον Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, τον θρυλικό ηγέτη των αναρχικών. Ο Τρότσκι καταδικάζει το POUM. Ο Στάλιν αρπάζει τον ισπανικό χρυσό. Ο Χίτλερ ακούει Βάγκνερ στο Μπάιροϊτ. Ο Φράνκο και ο Πρίμο ντε Ριβέρα θαμμένοι δίπλα δίπλα. Ένα παιδί θυμάται τις μέρες στον αναρχικό παιδικό σταθμό. Βαρκελώνη. Το φως που καίει.

Η νέα παράσταση των RMS Mataroa καταπιάνεται με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα τρία εκείνα χρόνια πριν από την απόλυτη επικράτηση του Φράνκο, τότε που ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης βασισμένο στον αναρχισμό μετέτρεψε για λίγο την ουτοπία σε πραγματικότητα. Με καθαρή κριτική ματιά πάνω στην ιστορία και στις ιδεολογίες, δοκιμάζουμε τα θεατρικά όρια, περνώντας από το θέατρο ντοκουμέντο στη θεατρική αφήγηση και ακόμα σε πιο λυρικές μουσικές φόρμες. Το σινεμά, μια συμφωνική ορχήστρα, όπως κι ένα jam session, φτιαγμένο από ήχους μαζεμένους απ’ τον δρόμο, είναι κάποια από τα υλικά της προσπάθειάς μας να συνθέσουμε μια νέα αφήγηση της ιστορίας του Ισπανικού Εμφυλίου. Μιας ιστορίας που αποτελείται από πολλές θραυσματικές εικόνες. Και κάτι ακόμα: αποτελεί σήμερα το αναρχικό μοντέλο έναν πιθανό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ή είναι μόνο μια προσωπική στάση ζωής που μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία; Η Βαρκελώνη καίει ακόμα.

Στο πλαίσιο ενός πιο ελεύθερου θεατρικού τρόπου, προτείνουμε δύο επιλογές για την παρουσίαση της παράστασης. Μια μικρής και μια μακράς διαρκείας, στην οποία θεατές και ερμηνευτές θα μπορούν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία καθ’ όλη τη διάρκειά της σε μια απόπειρα διαστολής του δραματικού χρόνου.  

Η ομάδα RMS Mataroa αποτελείται από τους Μάνο Βαβαδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο. Συνεργάτες και φίλοι από το 2013, αποφάσισαν να συγκροτήσουν έναν σταθερό πυρήνα, μια καλλιτεχνική συντροφιά με κοινούς στόχους, αναζητώντας έναν συλλογικό τρόπο καλλιτεχνικής δημιουργίας για ένα αύριο ανθρωποκεντρικό κι ένα θέατρο το οποίο απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία.

 

«Μικρό αναρχικό καλοκαίρι / Βαρκελώνη ’36»

Μια παράσταση της ομάδας RMS Mataroa

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο

Εικαστική εγκατάσταση: Μάρω Μιχαλακάκου

Σχεδιασμός φωτισμών, φωτογραφίες: Μαριέττα Παυλάκη

Επιμέλεια κοστουμιών: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου

 

 Από 13 έως 29 Μαΐου 2022, για 9 παραστάσεις

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή – Σάββατο 20:30 – 23:00 (short version)

Κυριακή 18:00-23:00 (long version)

 

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Τηλέφωνα ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732

Καθημερινά 17:00-22:00

 

Περισσότερες πληροφορίες και διάθεση εισιτηρίων εδώ.