«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό, Λούις Σεπούλβεδα, crisistarsgr

«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα

Στις 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Metropolitan στη Θεσσαλονίκη

 

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπά δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε.

Ένα έργο-φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται εκεί τους αυτόχθονες.

Ένα έργο όμως «ελπιδοφόρα επίκαιρο», αφού η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Η παράσταση υποστηρίζει αυτό τον αγώνα και μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής, που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρίες υλοτομίας, οι οποίες καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Στη θεατρική διασκευή του έργου, μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του Θεάτρου Metropolitan με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους, αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.

Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche, που μας κάνουν ακόμη να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου «Δημήτρης Χορν», σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα, για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη, αλλά και για εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία  που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική και τρυφερή σχέση με τη φύση.

Info

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 18/2 (21.00), Σάββατο 19/2 (21.00), Κυριακή 20/2 (19.00)

Διάρκεια 80’

Τιμές εισιτηρίων: από 12 ευρώ

Η προπώληση ηλεκτρονικά στο viva.gr & καθημερινά στο ταμείο του θεάτρου

Περισσότερες πληροφορίες & διάθεση εισιτηρίων εδώ

Θέατρο Metropolitan   

Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη, 546 42, Τηλ.: 2311 284