Δράσεις

Λίστα Δράσεων

 • «Έκτορος κάθαρσις» 

  Το Σάββατο 7 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» στις Σέρρες, την Κυριακή 8 Μαΐου στο Θέατρο Μουσικού Σχολείου Δράμας και το Σάββατο 14 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο «Ορφέας» στην Κέρκυρα.

   

  Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένου, ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος

  «Έκτορος κάθαρσις» είναι η «Ιλιάδα» από την πλευρά του Έκτορα. Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από τη σκοπιά του Έκτορα –μια σπάνια προσέγγιση του κειμένου–, αφετέρου την «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη.

  Το τέλος του Τρωικού Πολέμου δεν συμπίπτει με τον θάνατο του Αχιλλέα αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και του πόνου, που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και της ταφής του τρωικού ήρωα.

  Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου;

  Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Του Τρώα ήρωα, του στοργικού, του φόβου των Αχαιών.

  Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή.