Δράσεις

Λίστα Δράσεων

 • Η φάρσα του Πιέρ Πατλέν

  Πρεμιέρα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα.

   

  Είπαμε φέτος να… γελάσουμε. Γιατί το γέλιο (που έχουμε στερηθεί τόσο καιρό) είναι ελπίδα. Και η ελπίδα πρέπει να ξαναμπεί στη ζωή μας.

  Η φετινή μας παραγωγή βασίζεται στη «Φάρσα του Pierre Pathelin», που γράφτηκε στα Γαλλικά το 1457 από ανώνυμο συγγραφέα.

  Η επιρροή που άσκησε στο λαϊκό θέατρο της Ευρώπης ήταν τόσο μεγάλη, που δίκαια θεωρείται η μητέρα της νεότερης κωμωδίας.

  Παρουσιαζόταν συχνά από τις περιοδεύουσες συντεχνίες σε διάφορες εκδοχές και με ποικίλες παραλλαγές των «κατορθωμάτων» του απατεώνα δικολάβου («Ο Pathelin βασιλιάς», «Ο Pathelin υπουργός, «Ο Pathelin στην κόλαση» κ.λπ.).

  Σε πρώτο επίπεδο οι ξεκαρδιστικές σκηνές εναλλάσσονται με καταιγιστική ταχύτητα και θαυμαστή ακρίβεια, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό γαϊτανάκι απατεωνιάς και υποκρισίας. Αρκετές από αυτές τις σκηνές τροφοδότησαν δρώμενα της Comedia de l’ arte και του (αρκετά μεταγενέστερου) Goldoni.

  Σε δεύτερο επίπεδο όμως η κωμωδία αναδεικνύει και σατιρίζει την ανοησία και την απληστία της μικροαστικής τάξης, την ελαστικότητα του ήθους των δικαστικών λειτουργών και την ανεπάρκεια της δικαιοσύνης, που αδυνατεί να προστατέψει τον πολίτη που… δεν έχει μπάρμπα στη Κορώνη από τις ορέξεις κάθε απατεώνα, ο οποίος μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν τις αδυναμίες και τα κενά του νόμου.